tisdag 27 augusti 2013

Femhundringen

Det händer att jag blir tillfrågad om goda råd kring racketar och annat tennisrelaterat. Ganska ofta faktiskt. En av de vanligare frågorna är vilket racket som man ska köpa. Det finns inget rakt svar på frågan, såklart. Det beror på spelstyrka och spelstil. Framförallt är det en smaksak.

Jag vet, jag har skrivit om detta förr. Det finns en begagnat-marknad, där det går att få fantastiskt fina grejor för en bråkdel av priset för en ny racket. Det finns modeller som passar motionären såväl som aspirerande tävlingsspelare, unga som äldre. Så jag tänkte helt enkelt lista några modeller som går att hitta för kring femhundringen. Du hittar dem på ställen som Blocket, Tradera och Ebay. När det gäller det sistnämnda rekommenderar jag tyska Ebay, där utbudet är stort, fraktkostnaderna rimliga och med en svepande generalisering tycker jag att tyskarna är vänliga och tillmötesgående. I regel gäller auktioner på racketar bara Tyskland, men om man frågar vänligt, brukar man oftast få vara med och buda som svensk. Såklart ska man vara försiktig och vaksam på alla dessa köp/sälj-sajter, så att man inte blir lurad.

Då kör vi.

Head Microgel Radical MP
Det här är en verklig allround-racket. Den är bra på allt. Stabil och säker. Passar alla. Dessutom är den snäll mot armen, då den är hyggligt flexig och mjuk. Just Microgel-versionen är extra billig nu. Förr-förra versionen av det mesta verkar alltid vara minst efterfrågad. Vad gäller Head Radical's, så ju äldre (LM, i. Rad's, Ti o s v), desto dyrare. Förutom Flexpoint-varianten, som ingen vill ha, och därför går att få för ett par tior, typ. Föredrar man öppnare strängningsmönster finns en Pro-version med 16/19, men som inte alls är i paritet med MP'n, tycker jag.


Babolat Pure Drive
Den här blir det en jäkla smäll med. Ordentligt med fart och spinn. En modern klassiker. Kan man hantera denna livsfarliga bössa, då blir man, just, livsfarlig på banan. Lite tuffare mot armen, men det går att kompensera med en lite lösare strängning. Finns även denna i lite olika versioner. Se till att hitta en helt vanlig Pure Drive, ingen tung Roddick-variant eller lättare Lite-version.



Wilson KBlade 98
Detta är racketvärldens Volvo V70. Trygg, stabil och säker. Gör jobbet, från A till B. Inte lika flashig som de ovan två. En mycket bra racket för sitt begagnatpris. Det cirkulerar ganska många sådana här just nu, så passa på, tycker jag. Och, jo, den passar även motionären, om denne har någorlunda vettig teknik.


Dunlop AG4D 300 Tour
En doldis. En fantastisk racket, tycker jag. Ganska lik ovan Wilson-modell men lite slimmare och därmed med riktigt fin känsla och touch. Viktigt, det är Tour-modellen som åsyftas här, som väger 320g osträngad. Inte den som bara heter AG4D 300, vilket i o f s är en hygglig spade. Och, nej, 320g är INTE för tungt. En normal vuxen kvinna/man ska inte vara rädd för lite massa.


Prince Original Graphite 110
En verklig klassiker. Har funnits sedan Borgs dagar. Får ändå vara med här, då den är en lisa för själen. Stor träffyta, klassisk känsla och framförallt en jäkla skjuts på bollen. Vem vill inte ha det? Har du tur, hittar du en klassisk "four-stripe"-version, den bästa av dem alla, tycker jag. Absolut inget museiföremål, detta. Tvärtom!

Andra modeller som skulle kunna platsa på listan är bl a Wilson K95/BLX95, Prince Rebel 98, Yonex RDX500, Völkl C10 och Technifibre TFight. Alla går att få för femhundringen.

En vanlig motionsspelad racket rekondar du lätt med ett nytt grepp och en ny strängning. Vill du göra den verkligt fin byter du ramband/grommetar också. Se upp för alltför hårt tävlingsspelade racketar, som kan ha hunnit bli trötta i kroppen eller fått strukturella skador. Det upptäcker du lätt vid en närmare koll, på plats eller på bilder.

Har ni andra tips på fynd att göra för femhundringen? Hojta till i kommentatorsfältet, vettja.

1 kommentar:

  1. Bara en liten kommentar - även "vanliga" Dunlop 300:an (jag klumpar ihop alla de olika varianterna) är helt OK att spela med. Till och med jag som brukar använda en Wilson ProStaff 85 kan spela med dotterns Dunlop Aerogel 300 (föregångaren till Aerogel 4D) utan att det känns helt fel. Inte lika bra som PS85:an men ändå... :-)

    SvaraRadera